Luister naar deze pagina met proReader

U bevindt zich op: homenieuwsnieuwsbericht

donderdag 1 maart 2012

Pechtold: “Economie stimuleren door hervormingen”

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold gaat ervan uit dat de “stevige cijfers” die het Centraal Planbureau vandaag presenteert het kabinet zal aansporen grote hervormingen niet langer uit te stellen. Pechtold: “Iedere dag geven we in dit land 77 miljoen teveel uit, een snel oplopende schuld die we doorschuiven naar de volgende generatie. We zullen de economie moeten stimuleren door te hervormen. VVD en CDA hebben onder druk van de PVV de drie belangrijkste hervormingsonderwerpen taboe verklaard: arbeid, wonen en zorg. Maar hun taboes zijn mijn idealen.”

Europese begrotingsregels zijn uitgangspunt

Het CPB maakte vandaag bekend dat het begrotingstekort volgend jaar 4,5% zal bedragen. Dat is ruim boven Europese afspraken. Partijen als VVD, PvdA en PVV willen die afspraken loslaten. Pechtold: “Voor D66 blijven de begrotingsregels die we met onze Europese bondgenoten afgesproken hebben het uitgangspunt. Dat is vooral voor Nederland zelf van belang. Deze cijfers laten zien dat Nederland het in Europa slecht doet. Bij Griekenland, Spanje en Italië staan we terecht vooraan om hen tot hervormingen te dwingen. Dan zal het kabinet nu zelf ook vol aan de bak moeten.” Pechtold wijst ook op de fors oplopende staatsschuld. “We schuiven een steeds hoger wordende rekening door naar de volgende generatie. Daarmee zet dit kabinet ook de kredietwaardigheid van Nederland onder druk.”

“Kabinet moet aan de slag”

De hervormingen die D66 voorstelt, zijn ook goed voor de werkgelegenheid. Het CPB becijfert dat er volgend jaar 545.000 werklozen zullen zijn. Pechtold: “Als we volgend jaar al beginnen met het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd stimuleren we de economie, houden we mensen langer aan het werk en hebben we bovendien in 2020 al ruim 7,5 miljard euro bezuinigd. En dan begint het kabinet pas. Ook hervorming van ww en ontslagrecht zijn goed voor de economische groei en de werkgelegenheid. Aan de slag dus!”

Deel dit item:
RSS D66 nieuwsmail deze pagina naar een vriendprint pagina
Alexander Pechtold blikt terug op 2012
afspeelknop

online netwerken

LinkedIn AlexanderTwitter alexander pechtoldyoutube.complein66.nl
Blog Alexander Pechtold

‘Naar boven kijken in de Trêvezaal’

Vandaag een bijzondere dag in Den Haag. Een vrolijke dag, ook al is het weer een beetje druilerig, want het kabinet Rutte is vandaag door de Koningin beëdigd. Vanochtend hadden ze hun eerste bijeenkomst in de Trêvezaal. ...
lees verder